Чт, 21.09.2023, 15:05
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Linux в школі
gromko Дата: Чт, 23.10.2008, 20:15 | Повідомлення № 1
Лінуксоїд
Нагороди: 33
Рейтинг: 406
За рекламу у всьому світі платять, і немалі гроші. Лише в Україні освіту поставлено на службу одній могутній корпорації. Доходить до смішного - ми купуємо ліцензії на програмне забезпечення (завважте - не програми, а саме ліцензії), щоб безкоштовно прорекламувати їх програми та підготувати кваліфікованих користувачів для їх програмних продуктів. На разі ми заганяємо себе в глухий кут - з програмним забезпеченням у нас виникає ситуація, аналогічна ситуації з газом, ми самі створюємо для себе "природну монополію" не бажаючи використовувати альтернативне програмне забезпечення. Критично поглянувши на ситуацію, що склалася, приходиш до висновку, що Україна, мабуть, багатша за Російську Федерацію - там питання використання вільного ПЗ поставлено на державний рівень (в Росії Linux використовується майже в 3% шкіл). Почавши використовувати Linux, вчителі зрозуміли, що "не такий страшний чорт, як його малюють" - суттєвої різниці для звичайного користувача майже немає (схожий інтерфейс та набір програм). Використання емулятора Windows WINE дозволяє використовувати значну частину Windows-програм. Оскільки освітні ідеї з Росії за 2-3 роки приходять і до України, то маємо сподіватись, що і в нас з часом буде піднято питання використання Linux в школі. Навіть сьогодні близько сотні шкіл в Україні вже використовують програмні засоби Linux при вивченні інформатики. Маю надію, що в цій гілці форуму будуть спілкуватися ентузіасти своєї справи.

Додано (21.10.2008, 20:10)
---------------------------------------------
Ви хочете спробувати Linux? Немає поблем! Розпочніть з так званих Live CD дистрибутивів (дистрибутив - операційна система з набором програмного забезпечення (офіс, плеєри, графіка, інтернет, розробка, ігри тощо)). Із власного досвіду - найкращі KUbuntu або Mandriva (в принципі немає великої різниці, головне, щоб реліз (випуск) був "посвіжіший"). Завантажте компакт-диск у привід, перезавантажтеся. При запуску комп'ютера зайдіть в BIOS та встановіть завантаження спочатку з CD-ROM. Виходимо з BIOS зберігши установки. Комп'ютер перезавантажується і починається завантаження з операційної системи з диска (не хвилюйтесь - Ваш Windows залишається недоторканним). За хвилин десять (може швидше) система визначить та ініціює обладнання Вашого комп'ютера та появиться Робочий стіл (Стільниця) системи. Інтерфейс схожий на звичний Вам (шпалери і деякі значки не такі). За пару хвилин Ви знайдете Головне меню з багатьма розділами - Офіс, Інтернет, Система і т.п. Саме в цьому меню Ви знайдете всі програми, доступні для Вас. Домівка(Home) подібна до на теки "Мої документи". За кілька хвилин ви знайдете різноманітні теки - /usr, /home, /boot, /etc6 /lib . Для звичайного користувача там робити нічого. Флешка відкривається автоматично, як у Windows. Open Office дуже схожий на Microsoft Office 2003. Ось такі будуть перші враження. Запуск системи встановленої на жорсткий диск проходить не довше ніж старт Windows XP.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Додано (23.10.2008, 20:15)
Рекомендую - LinuxForum

Відредаговано: WWW - Вт, 21.10.2008, 21:04
GarryPotter Дата: Сб, 25.10.2008, 22:00 | Повідомлення № 2
Прописаний назавжди
Нагороди: 2
Рейтинг: 20
Яке програмне забезпечення є для Лінаксу, щоб його можна було використати в школі? І як бути з ліцензіями? Чи дозволяє міносвіти використовувати цю операційну систему в школі?
Будьте ласкаві, дайте відповідь
Karl Дата: Сб, 25.10.2008, 22:12 | Повідомлення № 3
АнтиЛінукс
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Міністерство освіти рекомендує вивчати в школі Віндовс, тому що це є найкраща та найбільш поширена операційна система. Нам треба дякувати товаришу Біллу Гейтсу за програми Віндовс та Ворд без яких вивчення інформатики булоб неможливим. Навіщо нам той Лінукс (хай його москалі вчать якщо не можуть поставити собі вінду)
Extensa Дата: Сб, 25.10.2008, 22:28 | Повідомлення № 4
Я тут недавно...
Quote (gromko)
Ви хочете спробувати Linux?

Проблема в том, что сложился набор необходимого программного обеспечения для поддержки кирса информатики - Word, Excel, PowerPoint, Paint, Outlook, Access, Pascal (самое необходимое). Есть ли замена им в Linux? И чтоб интерфейс похожий
Я знаю что у Linux проблема с поддержкой устройств (драйвера оборудования). Или ситуация изменилась?
TYP Дата: Нд, 26.10.2008, 00:27 | Повідомлення № 5
Прописаний назавжди
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Заміна є, і досить непогана. Того ж OpenOffice для шкільного рівня вистачає з головою, та й не тільки для шкільного. Gimp - майже той самий Photoshop, тільки БЕЗКОШТОВНИЙ. Free Pascal і навіть Lazarus (такий собі Delphi). Правда там програмка з пустої форми 20 Мб :-) але як обіцяють тимчасово. А про пристрої, скільки Вам треба тих пристроїв. Я на Мандріві навіть сканер запустив з використанням драйверів із Віндовс. До речі багато програм для Віндовс працюють і в Лінукс за допомогою неемулятора wine. Я думаю з часом, той же Microsoft просто повинен буде в навчальні заклади давати безкоштовно свої продукти інакше з часом вони можуть багато втратити.
А ось навчання вчителів працювати в Лінукс це може бути проблемою. Не кожен захоче повернутись до консолі. Бо все таки майже все налаштовується через неї. Це поки що єдиний козир Майкрософт. Як тільки буде достатньо вчителів інформатики котрі готові до роботи в Лінукс, Майкрософт по іншому заспіває. Адже випустили вони набір Експрес для програмування. Так і з ОС та офісом буде.

Відредаговано: TYP - Нд, 26.10.2008, 00:33
gromko Дата: Нд, 26.10.2008, 13:27 | Повідомлення № 6
Лінуксоїд
Quote (TYP)
А ось навчання вчителів працювати в Лінукс це може бути проблемою. Не кожен захоче повернутись до консолі. Бо все таки майже все налаштовується через неї.

Дозвольте не погодитись з таким твердженням - адже у сучасних дистрибутивах 99% проблем з налаштовуванням системи вирішується саме в графічному режимі (без консолі, власне консольні програми запускаються з-під графічних фронтендів). Це Центр Керування в Мандріві, Yast в Suse і т.п. Для більшості випадків (говоримо про користувача і адміністрування системи на рівні школи) використання консолі не потрібне.
TYP Дата: Нд, 26.10.2008, 14:43 | Повідомлення № 7
Прописаний назавжди
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Quote (gromko)
Дозвольте не погодитись з таким твердженням

99% це дуже голосно сказано! Я це писав тому, що наприклад мій принтер Canon LBB 2900 в Мандріві через графічний режим спромігся тільки на те, щоб система його побачила і "встановила" дрова, але ДРУКУВАТЬ він не захотів, доки я не вичитав на сайті Убунту, як його завести із під консолі, а це 10 команд які я як початківець в Лінукс просто не знав. Теж саме зі сканером, ТВ тюнеромі так далі... Просто треба зрозуміти що Лінукс це консольна операційна система, а графічний режим це граіфічний режим, до речі в Гноме і КДЕ теж треба повозитись і по різному. В той же час як консоль і в африці консоль. Чому ж тоді не рекомендує та ж мандріва працювати під root в графічный оболонці? Всих проблем які існують на сьогодні через Графічний режим не вирішиш. Хоча можливостей вже досить багато. Я думаю знатоки Лінукс мене підтримаютьв тому, що для вивчення Лінукс його треба вивчити хоча б частково, на рівні консолі.
gromko Дата: Нд, 26.10.2008, 17:20 | Повідомлення № 8
Лінуксоїд
Quote (TYP)
99% це дуже голосно сказано! Я це писав тому, що наприклад мій принтер Canon LBB 2900 в Мандріві через графічний режим спромігся тільки на те, щоб система його побачила і "встановила" дрова, але ДРУКУВАТЬ він не захотів, доки я не вичитав на сайті Убунту, як його завести із під консолі, а це 10 команд які я як початківець в Лінукс просто не знав. Теж саме зі сканером, ТВ тюнеромі так далі... Просто треба зрозуміти що Лінукс це консольна операційна система, а графічний режим це граіфічний режим, до речі в Гноме і КДЕ теж треба повозитись і по різному. В той же час як консоль і в африці консоль. Чому ж тоді не рекомендує та ж мандріва працювати під root в графічный оболонці? Всих проблем які існують на сьогодні через Графічний режим не вирішиш. Хоча можливостей вже досить багато. Я думаю знатоки Лінукс мене підтримаютьв тому, що для вивчення Лінукс його треба вивчити хоча б частково, на рівні консолі.

Про те, що вчителю слід знати консоль - не заперечую (це необхідно в першу чергу для адміністрування системи, а не повсякденного користування). Мандріва попереджує не про недоцільність роботи не в графічному режимі під рутом, а про те, чи зважили Ви всі можливі наслідки своєї діяльності, як адміністратора системи. І чи багато вчителів знають структуру та ключі реєстру Windows - знають, що реєстр існує, і що "лазити" в нього дуже небезпечно. Ось і все. Так, є проблеми з запуском обладнання. Але - Мандріва 2008 "розпізнала" принтер SAMSUNG ML-1615, сканер Mustek BearPaw 1200 CU Plus, DVB- карту SkyStar-2, TV-тюнер, телефон і фотоапарат. Все працює (тільки для сканера треба було firmware (один файлик який був на диску з драйвером "під" Windows) - система сама підказал де його взяти і куди покласти, що ми й зробили. В школі мережа налаштувалась з першого разу, МФУ Xerox мав диск з драйвером під Linux. Відеокарта ATI працює. Згоден - добре все, що добре. CDMA термінал Huawei не мав драйвера "під" Linux і тех.підтримка виробника відказала, що пристрій працює тільки під Windows, але я зараз в Інтернеті за допомогою цього модему і працюю в Linux - прийшлось "прописати" пару файлів (до речі, в консолі, хоча пожна було зробити теж саме і в кедах (KDE)). Я Вас підтримую, якщо говорити про адміністрування системи.

Додано (26.10.2008, 17:08)

Quote (Extensa)
Проблема в том, что сложился набор необходимого программного обеспечения для поддержки курса информатики - Word, Excel, PowerPoint, Paint, Outlook, Access, Pascal (самое необходимое). Есть ли замена им в Linux? И чтоб интерфейс похожий

Звичайно є. Як вже казали найпоширеніша альтернатива MS Office - Open Office. Повний комплект офісних програм:
Writer - Word
Calc - Excel
Impress - PowerPoint
Base - Access
Draw - такий собі міні-Corel Draw
Інтерфейс практично такий, як в 2003-го офіса від Майкрософт (Тогда зачем платить больше?). Зверніть увагу, що даний офісний пакет досить ресурсоємний - щоб комфортно працювати треба не менше 256 Мб оперативки. Попередні версії досить поволі запускались (особливо версія "під" Linux), Open Office 3.0 стартує досить швидко. Наразі рекомендую цей офісний пакет для того, щоб отримати достатньо високий рівень сумісності з документами, створеними в офісі від Майкрософт (тексти, таблиці і презентації відкриваються практично без проблем, про бази даних такого сказати не можу)
Ми використовуємо KOffice - інтерфейс легко налаштовується під будь-який вигляд (ми зробили його схожим на 2003 офіс). Мінімум ресурсів, моментальний запуск. В комплекті всі необхідні офісні програми.
Якщо говорити про графічний редактор то в Linux існує KolourPaint ( так це аналог Paint, з таким же інтерфейсом, але дещо більшими можливостями). Бажаєте більше?
GIMP - Photoshop
Inkskape - Corel Draw
Krita - Paint.Net

Додано (26.10.2008, 17:20)

Quote (GarryPotter)
Яке програмне забезпечення є для Лінаксу, щоб його можна було використати в школі? І як бути з ліцензіями? Чи дозволяє міносвіти використовувати цю операційну систему в школі?

Перше - Міністерство освіти не має нічого проти використання операційної системи Linux в школах. У специфікації навчального комп'ютеного комплексу прямо вказано на необхідність мати дистрибутив Linux, що й робиться. Якщо Ви не так давно отримали свої комп'ютери через міносвіти або підлеглі йому структури, то у Вас напевне є диск з ASP Linux (він встановлювався на "учительському" комп'ютері). Оскільки Linux поставляється не так як Віндовс, а у вигляді дистрибутива - операційна система + повний набір необхідних програм, то відповідно Міносвіти не забороняє використовувати в навчальному процесі і їх.
Друге - ліцензія. Співробітників КРУ та прокуратури "вбиває" ліцензія GPL під якою поширюється Linux та вільне ПЗ. Ви можете встановлювати ці програми на незліченну кількість комп'ютерів, дарувати друзям, змінювати код, яким завгодно чином (тобто використовувати як свою власніть, на відміну від Windows + MS Office - там ви купуєте лише право на використання програм)
DarkWolf Дата: Нд, 26.10.2008, 17:51 | Повідомлення № 9
Новий користувач
Хто працює з Ubuntu? Які враження від цієї операційної системи?
Sopot Дата: Нд, 26.10.2008, 17:57 | Повідомлення № 10
Я тут недавно...
Рейтинг: 2
Чи можна використовувати навчальне програмне забезпечення (з фізики та хімії), якщо воно було розроблено щоб працювати під операційною системою Віндовс?
Jokerz Дата: Нд, 26.10.2008, 18:47 | Повідомлення № 11
Хостер
Нагороди: 9
Рейтинг: 165
Quote (Extensa)
Если я установлю Linux, то я так понимаю, все, что в windows будет уничтожено? Или не так?

нет ,если ставить линукс на отдельный раздел жосткого диска, линуха при установке найдет все оси какие есть винда там или что и создаст сама конфиг загрузчика, что бы при загрузке выбрать в какой осе загрузиться.
Если все проделать верно то ваши данные остануться
VicS13 Дата: Нд, 26.10.2008, 20:39 | Повідомлення № 12
Тут живе...
Рейтинг: 6
Сейчас гоняю Мандриву 2009.0 паверпак. Песня. Усе работает и никаких проблем. От суперсовременных 4 головых процев. И до моего учительского пенька 3 с 320 метров оперативы и жефорсом 2 GTX. И при этом (падлюка эта Мандрива вместе с КДЕ и Х.орг, как они смеют против основного двигателя прогресса идти - Дядюшки Билли с его сВистой) умудряется 3Д рабочий стол показывать в ПОЛНОМ объеме и со всеми спецэффектами!!!!!! И БЕЗ ТОРМОЗОВ!!!!! Правда дождика на рабочем столе я не увидел..... Ну нету у старого второго жефорса шейдерных блоков.

Показал детям. Они в диком восторге.... Говорят что это такое.... Я отвечвю что не форточки А Линух. Но говорю оно вам и даром не нужно. После винды вы никогда не сумеете научиться. Винда, говорю, самая лучшая. А это поделка. Вот сВиста, например, Это двигатель торговли. Выбросьте свой старый комп на мусор. Купите новый за СВОИ денежки, купите сВисту, тоже за свои денежки. Уважайте интерес дядюшки Билли. Он денежек еще хочет.
И что из этого выходит? Еще десяток девятиклассников которые поставили Линух и что-то новое узнали. А винда - это так, для игрушек остается.

Насчет виндового софта.
Я уже где-то говорил... Все что написано с использованием стандартных win32 API функция работает на ура под вайном.
Офис 2003 из дистра ставится и работает на ура.
WaveLab.
Total Commander.
Photoshop (проверил по CS включительно, останые не знаю)
S.T.A.L.K.E.R тень чернобыля в режиме DX 8.0
Half Life 2 в полном объеме.
Я не говорю про игры от id Software. Для их игр официально есть бинарники под линукс, а данные можно вполне законно взять из виндовой версии. Так что в DOOM III тоже погонять можно. Причет на значительно более древних машинах.
И куча всякого другого барахла.

И еще не упоминаю про еще большую кучу софта, выпускаемого как под винду так и под офис. Например ОпенОфис.

Короче ищущий да обрящет. (с) Бог один какого-то народа. Непомню.

А кто не хочет искать - тот становится правильным потребителем и работает все жизнь, что бы покупать, покупать и покупать......

gromko Дата: Нд, 26.10.2008, 21:16 | Повідомлення № 13
Лінуксоїд
Quote (Sopot)
Чи можна використовувати навчальне програмне забезпечення (з фізики та хімії), якщо воно було розроблено щоб працювати під операційною системою Віндовс?

Як вже було сказано вище, немає жодних проблем із запуском більшості Віндовс-програм в Linux (чого не можна зробити навпаки). Використайте НЕемулятор WINE (це так розробники кажуть про нього, але практично він є емулятором). Поточна версія 1.1.7. Перевірено, що більшість навчальних програм працює (але не всі)
GarryPotter Дата: Нд, 26.10.2008, 21:24 | Повідомлення № 14
Прописаний назавжди
Нагороди: 2
Рейтинг: 20
Яким Лінуксом краще користуватися? Де його взяти? (не пропонуйте викачати з інтернету - швидкість не дозволяє). Де брати програмне забезпечення? Як справи з методичним забезпеченням вивчення інформатики під Лінуксом? :o
VicS13 Дата: Нд, 26.10.2008, 21:31 | Повідомлення № 15
Тут живе...
Рейтинг: 6
Не согласен. Wine это действительно не эмулятор.
Отличительная особенность эмулятора - создание виртуального компа с виртуальным железом и запуск на нем непосредственно кода той или иной операционки а потом и софта.

А ВАйн - это прокладка, которая трансформирует Win32 API вызовы функций в аналоги Линукса. Если аналога нету - то пишется новый код. К примеру, если в вайне какой-то виндовый софт глючит, то определив в какой именно фри реализации библиотеки сбой можно просто взять и подтыкнуть библиотеку взятую из винды. Очень часто помогает. Особенно в случаях, когда виндовская софтина использует недокументированные возможности Win32 API. Так к примеру удалось запустить ACDSee вплоть до версии 8.0. Хотя родной Gwenview прикольнее. ))))

Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Пошук:

© Форум інформатиків України, 2007-2023.