Поділ досвідом про різні типи антивірусних програм та проблеми, які вам задавали віруси.
Вірус - це програма, здатна до самостійного розмноження, виконанню команд, і ін діям часто без відома користувача.
Як правило, це шкідлива програма, яка в кращому випадку пожартує над вами, заважаючи працювати:
- Видавати помилкові помилки \ повідомлення. - Трясти курсор миші. - Підміняється запроваджувані символи з клавіатури. - Вкл \ викл монітор \ миша \ клавіатуру. - Висувати лоток сдрома. - Міняти місцями іконки робочого столу. - Змінювати системний час. - Перенавантажувати \ вимикати комп'ютер. - Завантажувати процесор \ пам'ять на 100%.
... а як максимум - зробити все, що в неї пропише творець, як то:
- Заразитися ваші файли, дописуючи себе в кінець кожного. - Знищити \ зіпсує ваші файли \ дані \ операційну систему. - Знайде \ розшифрує \ відловити ваші паролі доступу до чого-небудь і відішле господареві. - Виведе з ладу "залізні" складові: процесор \ мат.плата \ опер.память \ жорсткий диск \ сдром ... - Відкриє доступ до вашого комп'ютера, перетворюючи його на слухняного зомбі.
Підчепити заразу не так вже й складно. Причому сам процес зараження може бути виконаний як з вашою участю, так і без нього.
Яка основна "принадність" живе в сітці? Ні, не фільми і музика на сервері ... а мережеві черв'яки блукаючі в пошуках підходящої жертви. Атака і зараження відбувається без вашої участі, так як хробак використовує вразливі мережеві сервіси, запущені на вашій машині. Як боротися з цією напастю - використовуємо фаєрвол, проте мова зараз про інше. Виявити та знешкодити звірюк які вже знайшли притулок у вас повинен антивірус.
Всі інші віруси зазвичай поширюються через заражені файли, які користувач відкриває на своєму комп'ютері. Найбільш часто поддвержени зараженню виконувані файли з розширенням *. Exe, *. Com, *. Bat. А також в додатках, що мають вбудовані мови (макроси). Однак, сучасні віруси де тільки приживатюся в : Word (*. Doc, *. Xls), музика (*. Mp3), флешки (*. Swf), фільми (*. Avi), картинки (*. Ipg, *. Jpeg , *. gif, *. png, *. bmp), IE (*. htm, *. html, *. vbs, *. js, *. htt). При запуску такого файлу, вірус починає свою чорну справу - виконуючи свої деструктивні дії і заражаючи собою інші файлики.
Як дізнатися про те, заразилися ви чи ні? Давайте ознайомимося з основними ознаками зараження:
1. Сильне гальмування комп'ютера, помилки в програмах, зависання, перезавантаження 2. Численні збої в роботі програм. 3. Довільний, без вашої участі, запуск на комп'ютері будь-яких програм; 4. Незрозумілі віконця, запитуючі або пропонуючі незрозумілі дії зворотнього значення. 5. Часте звертання до жорсткого диска (часто блимає лампочка на системному блоці); 6. Зникнення місця \ файлів \ каталогів на жорсткому диску. 7. Поява нових файлів, особливо посилань на них в автозавантаження. 8. Нові процеси в диспетчері завдань (sys.exe, system.exe, sysdll.exe, fE5bD.exe). 9. Не стандартне поведінку системи (повільне завантаження, викл, та ін). 10. При наявності на вашому комп'ютері міжмережевого екрану (фаєрвола), поява попереджень про спробу будь-якої з програм вашого комп'ютера вийти в інтернет, хоча ви це ніяк не ініціювали. 11. Друзі або знайомі кажуть вам про повідомлення від вас, які ви не відправляли;
Перевірка онлайн таким добром як
Перевірити Антивірусом Касперського це тут Перевірити DrWeb тут Перевірити Avast тут Перевірити VBA32 тутай Перевірити UNA тутай
Перевірити комп’ютер на віруси Онлайн (потребує ввімкненого ActiveX в IE)
Перевірити BitDefender тут Перевірити PC-cillin тут Перевірити Symantec AntiVirus тутай
Ну а якщо хочеться геть порвати свого компа сканерами ласкаво просимо на ще один наш ресурс тут великий вибір що до сканування АНТИЧАТ
Шановні форумчани!!!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
Під час роботи користувався різними антивірусними програмами. Проте, зараз використовую антивірусну програму VAST. Вся справа в тому, що її можна скачати безкоштовно. Ключ до програми на 14 місяців також безкоштовний. Поки що вона працює відмінно і задоврольняє. Придбав ключ для кожної машини.
Антивірусів багато існує. Найпопулярніші на території СНГ все-таки Касперський та Dr-web. Вони, звичайно, комерційні. Я користуюсь в дома та школі антивірусом Касперский 7.0. Він вийшов нещодавно і зарекомендував себе дуже добре. До цього користувався Касперським 6.0. Я перепробував багато антивірусів і зупинився саме на Касперському. Річ у тім, що велика кількість антивірусів не здатні бачити всіх видів вірусів. Тому цілком можливо, що у вас є віруси, але ваша програма їх не виявляє. Звичайно, віруси можуть бути і в мене. Тим більше Касперський - комерційна програма, але наприклад до 7 версії я маю кілька ключів, один з них діє до середини 2008 року (а там вийде 8 версія).
Повністю з Вами згодний.
Quote (Ковальчук_Олександр)
Повірте мені, Микола Іванович, безкоштовні антивіруси на порядок гірші за комерційні (але це чисто моя думка, можливо, помилкова). Я прийшов до цього висновку на основі тестування багатьох програм.
Можливо Ви і праві на раханук безкоштовних. Мене подобається Avira AntiVir® PersonalEdition Classic http://www.free-av.com/. Можна сказати в Німечині мало речей роблять погано. В безкоштовної версії є ряд обмежень, але для роботи досвічено користувача достатньо. На рахунок Avast мав 4 випадки, коли від досить злісних "троянів" просто не помічав. В Касперському розчарований остаточно чи потрібно забирати стільки ресурсів в ОС і так сповільнювати робото фактично всього. Доктор Веб непоганий варіант, але проблеми з ліцензію так само як і Nod32. По можливості можна при роботі в Інтернет використовувати Linux, то проблеми з вірусами фактично зникнуть.
Вибір правильного антивіруса - дуже важлива річ. Особисто мені приходилось неодноразово боротись з різними троянами, типу backdoor, який в один момент портить системні файли, і практично жодну програму запустити не можливо, помагає лише повторна установка Windows і ін. Не щодавно була кумедна ситуація - при з’єднанні з інтернетом у мене через 1-5 хв. після з’єднання миттєво виключався комп’ютер, наче з розетки видьоргнув хто. Думаю, це був якийсь вірус, хоча поскільки бази антивіруса були устарівші - антивірус ніяких об’єктів не виявляв. Прийшлось переустановити Windows і проблема зникла і вже пів року все гаразд. Я в селі користуюсь певним авторитетом серед жителів в тому плані, що до мене досить часто звертаються односельці з проханнями допомогти купити комп’ютер, а ще частіше - допомогти переустановити ОС чи щось налаштувати. Тому я бачив багато ситуацій, які створюють віруси і навіть намагався вивчати їх поведінку, види і т.д. Були ситуації коли приходив до когось до дому, спостерігав явище, коли комп’ютер сильно "глючив", але завантажувався, і практично нічого не працювало, все це було результатом того, що на комп’ютері кишіли десятки видів вірусів. І при спробі встановити якись антивірус, видавалось повідомлення про помилку. В такому випадку користувався антивірусом, що завантажується з компакта, видаляв віруси, а потім переустановлював Windows. І ще море ситуацій.
Quote (badm)
Можливо Ви і праві на раханук безкоштовних. Мене подобається Avira AntiVir® PersonalEdition Classic http://www.free-av.com/.
Знову це особисто моя думка, нічого нікому не нав’язую: цей безкоштовний антивірус не вартий уваги взагалі для мене, так як я пробував ним користуватись і він показався мені "дитячий садок", а не серйозна програма. Висновки зробив із різних власних досліджень.
Quote (badm)
На рахунок Avast мав 4 випадки, коли від досить злісних "троянів" просто не помічав.
Аналогічна ситуація з цим антивірусом була і в мене. Віруси на комп’ютері сидять, а Avast їх не помічає. Спробував інший - виявив.
Quote (badm)
В Касперському розчарований остаточно чи потрібно забирати стільки ресурсів в ОС і так сповільнювати робото фактично всього.
У мене в школі на головному комп’ютері 256 Мб оперативки і Касперський 7.0 працює нормально, і комп’ютер практично не тормозить. Та й віруси він виявляє начебто нормально. На комп’ютери з 128 Мб оперативної його звісно ставити не варто. А в дома в мене 1.5 Гб ОЗУ, то взагалі ніяких проблем. Хоча в цього антивіруса я також виявляв ряд недостатків, але користуюсь поки що ним, зручнішого не знайшов. До того ж в мене ніколи не було проблем із ключами до нього.
Quote (badm)
По можливості можна при роботі в Інтернет використовувати Linux, то проблеми з вірусами фактично зникнуть.
А Linux що на всі 100 захищена від вірусів? Поясніть, будь-ласка, а то я чайник у користуванні Linux.
Річ в тому, що Linux/Unix якісно розділяє користувачів за можливостями root запис має всі права під цим записом взагалі не рекомендується працювати, а інші обмежені і можна настроїти обмеження досить серйозно. Далі, щоб запуститися на машині користувача вірус програма повина скомпілюватися, а для цього потрібно масу дозволів. Питання де вона їх візме? Відповідь фактично ніде. Тому вірусів під Linux/Unix мало тай і кількість користувачів цьому не сприяє.
Вибір правильного антивіруса - дуже важлива річ. Особисто мені приходилось неодноразово боротись з різними троянами, типу backdoor, який в один момент портить системні файли, і практично жодну програму запустити не можливо, помагає лише повторна установка
backdoor пошкоджує конткетні файли,які відповідають за мережу ОС (скажімо один з них svhost), якщо їх контролювати та реагувати на різні зауваження ОС, то критичних наслідків можна уникнути.
Я теж користуюсь Касперським. На даний момент 6.0. Коли небуло ключа пів року назад користувався АВАСТОМ. Памятаєте скоромовку: "Сидів шпкак на шпаківні і заспівав шпак півню:" ти невмієш так як я, так як ти невмію я". ". Те що нюхає каспер, не нюхає аваст і навпаки. На мою думку (і багатьох теж) потрібно комплексно вирішувати захист і профілактику ПК. Наприклад: використовувати ще якийсь антивірус. а якщо є конфлікт то якісь утіліти для виявлення і видалення всякої зарази: трояни, черваки і тд. В цьому допоможуть Spyware Doctor, Ad-Aware та інші.
backdoor пошкоджує конткетні файли,які відповідають за мережу ОС (скажімо один з них svhost), якщо їх контролювати та реагувати на різні зауваження ОС, то критичних наслідків можна уникнути.
Уникнути можна, але що робити якщо він пошкодив ці системні файли. Я маю на увазі, що я не раз лагодив комп’ютери односельчан. Коли мені давали їх на ремонт, то віндовс завантажувалася, але практично жодна прогама не працювала, наприклад, навіть не можна було викликати вікно "Свойства: Экран", руки зв’язані, нічого не працює. І це був результат роботи ось цього трояна типу backdoor. Тут то я нічого і не думав, а спочатку видаляв вірус, а потім переустановлював ОС.
Дякую за корисну інформацію. Дуже і дуже цікава стаття. Виникає запитання: а чи не є це свого роду рекламою. Для того щоб на ньго відповісти необхідно мабуть самому здійснити такі тести. Але у всякому випадку цей матеріал збережу на диску.
Справді цікава стаття. На своїй практиці мав випадок, що Касперський не бачив бактерії.... правда по роботі це було видно і візуально, що вона є. Після тестуванні пізніше Nortonom Antivirus 2005 все було ліквідовано. В даний час закуплені ліцензовані Dr. Web. Хоча я думаю, що для профілактики, потрібно змінювати дежурного антивіруса і тестувати іншим, а після цього повертатися знову до попередньої версії. Так система прослужить довше.
У мене зовсім ліцензія закінрчилася. Порекомендуйте де можна скачати антівірус з ліцензією.
Avast! 4 Home Edition - полноценный бесплатный антивирус специально разработанный для использования на домашнем компьютере. Любое коммерческое использование Avast 4 в коммерческих целях запрещена. При выполнении обоих этих условий антивирус являеться бесплатным.
Зайдіть на сайт http://www.biblprog.org.ua/ і скачаєте цей антивірус. Одні його хвалять, інші лають. Я ось уже майже рік з ним працюю, поки що він мене задовольняє.
Уже давно користуюсь drweb-444. Маю останню версію з ключом до 2008-07-24. Також можу обновлювати бази кожного дня так, щоб не банився ключ. Кого цікавить, то можу виставити, лиш не знаю як.
Минулого року ставила Аваст, щось він мені недобре ставився, не оновлювався вчасно - непогана програмка, але щось "не моє" Зараз стоїть і вдома і на роботі Авіра. Наразі подобається більше, пам*ять загружає мало. Висновки про надійність рано робити, але поки пренетзій нема
До речі, маю комп з 64 Мб ОЗУ. Туди ніякий антивірус не хоче ставитись. Єдине, що запустилось - ДрВеб без інсталяції CureIt. А хочеться почистити, бо там багато файлів (накази шкільні, довідки, бланки), будемо переносити на новий комп, не хочеться з вірусами носити. Може хтось щось порадить ?