Чт, 21.09.2023, 15:10
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

• Сторінка 1 з 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
  • 11
  • »
Модератор форуму: Ktara, НІКОЛЯ, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.1 Методика викладання інформатики в молодшій школі (1-4 кл.) » Навчальні програми курсу інформатики для початкової школи
Навчальні програми курсу інформатики для початкової школи
mouse Дата: Чт, 15.11.2007, 20:20 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Нагороди: 4
Рейтинг: 62
Пропонується обговорення існуючих навчальних програм курсу інформатики для початкої школи. Що використовуєте саме Ви? Який маєте досвід? Які висновки щодо існуючих програм? Які авторські програми можете запропонувати? Поради, пропозиції...

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

kom_adm Дата: Чт, 15.11.2007, 21:17 | Повідомлення № 2
Ветеран спілкування
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
Практикую викладання інформатики лише в 4 класі (організація "Регіональна комп'ютерна школа"). В них для 4 класу складена програма, є відповідна методичка і додатки до кожного уроку. Методика навчання досить продумана і організована.
Більше ніяких програм не знаю.
Прохання викласти свої програми або ссилки на них.

Програма для 4 кл. в приєднаному файлі.

Прикріплення: 8319274.rar (4.4 Kb)
mouse Дата: Вт, 20.11.2007, 23:42 | Повідомлення № 3
Ветеран спілкування
Програма Сходинок. Разом з критеріями оцінювання навчальних досягнень учнів.
(Це для того, щоб довго не шукати)
Прикріплення: SxodProg.zip (35.7 Kb)
mouse Дата: Вт, 20.11.2007, 23:49 | Повідомлення № 4
Ветеран спілкування
Зі збірника навчальний програм з інформатики (Запоріжжя, Прем'єр - маленька гордість, що кожного місяця спілкуюся з упорядником цього збірника).

Навчальні програми для початкової школи

Прикріплення: PochWkola.zip (68.0 Kb)
Ковшун Дата: Ср, 21.11.2007, 09:14 | Повідомлення № 5
Досвідчений учасник
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Quote (Ковальчук_Олександр)
Практикую викладання інформатики лише в 4 класі (організація "Регіональна комп'ютерна школа").

Але ж це платна школа.
І тому не всі учні загальноосвітньої школи її відвідують!
То чи можна вважати, що інформатика у Вас вивчається з 4 класу?
kom_adm Дата: Ср, 21.11.2007, 17:27 | Повідомлення № 6
Ветеран спілкування
Quote (Ковшун)
То чи можна вважати, що інформатика у Вас вивчається з 4 класу?

Однозначно не можна. Ця школа працює для комерційної вигоди. Але потрібно визнати, що програмно-методичне забезпечення в них дуже хороше і добре продумане. Їхня комп’ютерна азбука для 4 класу не передбачає роботу зі сходинками, але до кожного уроку в них є додатки (створені чи то в Ворді чи в Пейнті або в power point), які доповнюють посібник, роблять уроки цікавими для дітей. Аналогічно з програмою для 5-11 класів. Вивчення Віндовс, Ворд (перший рік навчання) передбачає на кожному уроці практичну роботу за чітко розробленою методикою і з використанням додатків. Великий мінус, що не всі діти можуть позволити собі задоволення навчатися.
В нашій школі: зимою неймовірно холодно (особливо в комп’ютерному класі), тому про навчання думати, коли руки синіють від холоду неможливо; багатьох дітей приваблює діючий комп’ютерний клуб з іграми; деякі діти мають бажання вчитися, але в батьків погані справи з фінансами; деякі ходять, але погано сприймають матеріал, бо не мають вдома комп’ютерів і інші причини. Тому того року в нас навчалося 90 учнів, цього року - лише 55. Залишилися лише самі сильні і відбір продовжується.
Ковшун Дата: Ср, 21.11.2007, 18:25 | Повідомлення № 7
Досвідчений учасник
Однозначно не можна. Ця школа працює для комерційної вигоди. Але потрібно визнати, що програмно-методичне забезпечення в них дуже хороше і добре продумане. Їхня комп’ютерна азбука для 4 класу не передбачає роботу зі сходинками, але до кожного уроку в них є додатки (створені чи то в Ворді чи в Пейнті або в power point), які доповнюють посібник, роблять уроки цікавими для дітей. Аналогічно з програмою для 5-11 класів. Вивчення Віндовс, Ворд (перший рік навчання) передбачає на кожному уроці практичну роботу за чітко розробленою методикою і з використанням додатків. Великий мінус, що не всі діти можуть позволити собі задоволення навчатися.

А чи це не є порушенням санітарних вимог?
Адже учні навіть 5 класу повинні працювати з комп’ютером лише 15 хвилин.

Програма то у них хороша і методичне забезпечення теж.
Але у 5-6 класах рання пропедевтика.

mouse Дата: Ср, 21.11.2007, 23:31 | Повідомлення № 8
Ветеран спілкування
Quote (Ковшун)
Адже учні навіть 5 класу повинні працювати з комп’ютером лише 15 хвилин.

А звідки у Вас такі дані?
В мене інші. Наприклад, учні 1-4 класів можуть працювати 15 хв.
Треба зазначити, що Полька Н., коли писала ці норми - то TFT монітори тільки в кіно показували ( у фантастиці). Так що з цим можна сперечатися.
Тим більше на уроці навіть 15 хвилин (з 45) це також не мало!!!
Newbie Дата: Чт, 22.11.2007, 09:54 | Повідомлення № 9
Хелпер
Нагороди: 9
Рейтинг: 91
5-10-15-45 хвилин - норми це взагалі окреме питання.
я вважаю, що нема абсолютно нічого страшного, якщо дитина попрацює довше. Але прицьому обов*язково і безумовно - регулярні перерви, із спеціальними вправами, провітренням приміщення (пристосованого до речі), і після заняття - такий же час провести на свіжому повітрі.
і до речі, це стосується не лише дітей. дорослих теж!!!
але звичайно - легше заборонити, ніж навчити як правильно працювати з комп*ютером, чи тим більше у школі забезпечити нормальні умови.
Ковшун Дата: Чт, 22.11.2007, 16:37 | Повідомлення № 10
Досвідчений учасник
Quote (mouse)
А звідки у Вас такі дані?
В мене інші. Наприклад, учні 1-4 класів можуть працювати 15 хв.
Треба зазначити, що Полька Н., коли писала ці норми - то TFT монітори тільки в кіно показували ( у фантастиці). Так що з цим можна сперечатися.
Тим більше на уроці навіть 15 хвилин (з 45) це також не мало!!!

Влаштування й обладнання кабінетів комп’ютерної техніки у навчальних закладах та режим роботи учнів на персональних комп’ютерах
Державні санітарні правила та норми
ДСанПіН5.5.6.009-98

9.Вимоги до організації режиму роботи учнів на персональних комп’ютерах
9.1. До занять з ПК учні повинні бути допущені після інструктажу з техніки безпеки.
9.2. Раціональний режим навальних занять учнів передбачає додержання регламентованої тривалості безперервної роботи з ПК, регламентованих перерв та їх активне проведення. Сигнали про початок перерви слід подавати на екрані ВДМ. Робота з ПК повинна проводитися в індивідуальному режимі.
9.2.1. Безперервна робота з екраном ПК повинна бути не більше:
• для учнів 10-11 класів на 1-й годині занять – до 30 хвилин; на 2-й годині занять – 20 хвилин;
• для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин;
• для учнів 6-7 класів – до 20 хвилин;
• для учнів 2-5 класів – 15 хвилин.
9.2.2. Для навчання дітей 6 років роботі з ПК безперервні заняття в індивідуальному ритмі не повинні бути більшими за 10 хвилин.

Це санітарні норми, затверджені.
І сперечатись з цим не можна. Їх просто треба дотримуватись.

Newbie Дата: Чт, 22.11.2007, 18:17 | Повідомлення № 11
Хелпер
Нагороди: 9
Рейтинг: 91
у мене тільки питання - там про безперервну роботу йдеться. тобто 15 хвилин на почтку уроку+15 хвилин теорії+15 хвилин в кінці уроку - ці норми дозволяють?
Ковшун Дата: Чт, 22.11.2007, 18:35 | Повідомлення № 12
Досвідчений учасник
Quote (Newbie)
у мене тільки питання - там про безперервну роботу йдеться. тобто 15 хвилин на почтку уроку+15 хвилин теорії+15 хвилин в кінці уроку - ці норми дозволяють?

Думаю, що цілком дозволяють!
В такій ситуаці Ви нічого не порушуєте!
kom_adm Дата: Чт, 22.11.2007, 18:46 | Повідомлення № 13
Ветеран спілкування
Quote (Ковшун)
• для учнів 10-11 класів на 1-й годині занять – до 30 хвилин; на 2-й годині занять – 20 хвилин;• для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин;• для учнів 6-7 класів – до 20 хвилин;• для учнів 2-5 класів – 15 хвилин.

Дуже цікаво. В мене в РКШ учні 4-11 класів працюють по 1 год. за комп’ютерами, двічі на тиждень.
Норми нормами, а якщо в учня не має вдома ПК, то за дві години на тиждень він очі не спортить. Інакше, що я їх навчу, якщо буду давати по 15 хвилин працювати. Вийде 30 хвилин на тиждень.

І скажу відверто, що далеко не всі знають про ці норми, а тим більше дотримуються їх. Мені жодних зауважень щодо того, що діти 4 кл. працюють по 1 год. ніхто не давав.
В деяких дітей вдома є комп’ютери, так вони по 5 годин щодня ігри грають і батьки їм не забороняють. Ото вже порушення сан. норм.

Ковшун Дата: Чт, 22.11.2007, 18:56 | Повідомлення № 14
Досвідчений учасник
Дуже цікаво. В мене в РКШ учні 4-11 класів працюють по 1 год. за комп’ютерами, двічі на тиждень.

Просто, санстанція ще до таких шкіл не добралась!

Норми нормами, а якщо в учня не має вдома ПК, то за дві години на тиждень він очі не спортить. Інакше, що я їх навчу, якщо буду давати по 15 хвилин працювати. Вийде 30 хвилин на тиждень.

В 2-4 класах повинно йти лише ознайомлення з комп’ютером.
У 5-6 класах - рання пропедевтика.
У 7-8 класах - пропедевтика.

І скажу відверто, що далеко не всі знають про ці норми, а тим більше дотримуються їх. Мені жодних зауважень щодо того, що діти 4 кл. працюють по 1 год. ніхто не давав.
В деяких дітей вдома є комп’ютери, так вони по 5 годин щодня ігри грають і батьки їм не забороняють. Ото вже порушення сан. норм.

Знають про ці норми. Проте поки що не дуже контролюють, особливо в таких школах, як "Регіональні".
Доберуться і туди.
А от у комп’ютерних клубах там все можна. Бо господарі комп’ютерних клубів відмажуться тим, що за компами сидять дорослі.
А проконтролювати це важко, та й нікому не потрібно!
А вдома учень робить все те, що дозволяють батьки.
kom_adm Дата: Чт, 22.11.2007, 19:08 | Повідомлення № 15
Ветеран спілкування
Quote (Ковшун)
Просто, санстанція ще до таких шкіл не добралась!

І ніколи не добереться.
В мене в 10-11 класах сидять 2 уроки підряд за комп’ютерами. На перший урок я зазвичай даю тести (20 хвилин), а інші 25 - пояснюю новий матеріал. А на слідуючий урок практична. Така програма. Чи вони мають практичну писати в зошиті? А матеріал мені може краще пояснювати не задопомогою презентацій та net support school, а біля дошки крейдою малювати команди меню і щоб конспектували? Самі подумайте. В старших класах, по-іншому і не виходить. Ну а в мене інформатика лише в 10-11 кл. Коли введуть з 5-го, тоді й буду думати про норми. А поки що, єдина норма - 2 уроки за комп’ютерами. Але якщо ви запропонуєте кращий варіант, як можна на першому уроці використати лише 30 хвилин, а на 2-му - 20, і при цьому і практичну виконати і тести пройти і матеріал пояснити нормально, то я прислухаюсь.
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.1 Методика викладання інформатики в молодшій школі (1-4 кл.) » Навчальні програми курсу інформатики для початкової школи
  • Сторінка 1 з 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
  • 11
  • »
Пошук:

© Форум інформатиків України, 2007-2023.