Чт, 21.09.2023, 14:55
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Ktara, НІКОЛЯ, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.1 Методика викладання інформатики в молодшій школі (1-4 кл.) » Новий проект програми "Сходинки до інформатики" 2-4 класи (Розробка нової програми для інформатики в початковій школі)
Новий проект програми "Сходинки до інформатики" 2-4 класи
Ktara Дата: Нд, 06.11.2011, 23:55 | Повідомлення № 31
Перспективна вчителька
Нагороди: 38
Рейтинг: 391
mouse, неа, не будут. та не пугаю я (разве ж я на такое способна?). Я просто никогда не понимала зачем изучать Ворд в начальной школе :) Все правильно изучаются графические редакторы. Но не пейнт. Сказали использовать приспособленные именно для детей. Если не успеют написать ПО, то будет предложен список альтернативного из свободнораспростарняемого :)
mouse Дата: Нд, 06.11.2011, 23:59 | Повідомлення № 32
Ветеран спілкування
Нагороди: 4
Рейтинг: 62
Ktara, для деток лучше, что-то пусть напишут. А вообще, программа меня несколько удивила (и стандарт тоже, не меньше). Очень много прикладного и мало логики, направл. на другие предметы, будет сложно интегрироваться.
Ktara Дата: Пн, 07.11.2011, 00:42 | Повідомлення № 33
Перспективна вчителька
mouse, как говорила Скарлет "Об этом я подумаю завтра". Вот сяду летом писать новую программу по методике и глубоко задумаюсь - что давать и чему учить :)Хотя авось до лета как-то определятся с ПО - то ли пишут, то ли список дают, и желательно не 11 сентября :). Это тебе хорошо - у тебя одна методика, а у меня..... эх жаль нет смайла обреченно махающего рукой
mouse Дата: Пн, 07.11.2011, 00:46 | Повідомлення № 34
Ветеран спілкування
Ktara, у нас есть ветка "Пропозиції до адміністрації". Надо заказать его :)
gromko Дата: Пн, 07.11.2011, 20:17 | Повідомлення № 35
Лінуксоїд
Нагороди: 33
Рейтинг: 406
Quote (Глинський__Ярослав)
Підтримую цю думку. Предмет мав би називатися "Логіка" і викладатися як розділ математики.

У даному випадку не варто говорити про інформатику взагалі. Так ідея у розвитку логіки, мислення та творчості учнів початкової школи, використання комп’ютера як допоміжного інструменту у вивченні шкільних дисциплін (як на мене - ноутбук+інтерактивна дошка, дітки пальчиком пересувають курсор та фігури по екрану - практично жодних перепон зі сторони санітарно-гігієнічних вимог, і шрифти достатньої величини, і проблем з осанкою не буде). "Логіка" тут доцільна як частина курсу (див. "Шукачі скарбів" О.В.Коршунової), але варто розширювати і на інші предмети.

Садити дітей на комп'ютерну голку в такому віці не бажано.

Підтримую на 100%, Ярославе Миколайовичу!

Пейнтом, вордом, поняттям інформація та будовою компютера їх зацікавити не можливо. Тай знати їм цього ще не треба. В них зовсім інше уявлення про призначення компютера щодо своїх потреб. Я спробував сину у третьому класі розказати про будову компютера, він сказав, що йому це не цікаво і щоб я не заважав йому через Торрент скачувати Фіфа-2012. ВІн досі погано читає і не хоче вчити англійську мову, правда успішно займаєтьсчя шахами та футболом. В 5 років йому подобалося у Ворді конструювати малюнки з графічних примітивів і картинок з колекції, в 6 його цікавили шахові програми і ігрові програмки з комплекту "Сходинок" (це на мою думку найкраще, що є у всьому курсі), а зараз в 7,5 - Фіфа-2012. Більшість дітей як і багато дорослих (згадайте себе) доки не награються, корисного нічого робити не будуть. ТОму, загнавши їх у стандартне навчання, вони вважатимуть, що їх дурять і противитимуться. Шкода від компютера для очей, осанки і психіки дуже суттєва, цим нехтувати не можна, а обмежувати в часі роботу за компютером буде складно.

Ваші слова треба прочитати і вивчити всім хто щось планує робити з комп’ютером у початковій школі. Свого сина мені прийшлося у початковій школі "відлучати" від комп’ютера (правда це був "Робик" по типу ZX Spectrum) - прийшлося поступово "прививати" думку що ПК це такий собі гібрид великого калькулятора з ігровою приставкою, тобто інструмент для роботи.

Як будуть взаємодіяти вчителі молодших класів і вчителі інформатики стосовно доступу до компютерного класу і перебування в ньому?

Це найменша із проблем

Якщо на інформатику в молодшій школі буде затрачено 105 год (а це стільки скільки сьогодні в 9+10+11 класах, то виникає питання - чи це ефективне витрачання ресурсів? На мою думку - ні. А скільки годин на інформатику буде відведено в основній і старшій школі? Не виключено, що тут годин вчителі інформатики можуть не дорахуватися

У мене теж були подібні сумніви, але варто переглянути проект Стандарту базової і повної середньої освіти, то для того щоб опанувати все потрібно вивчати інформатику з 5-ого класу

Додано (07.11.2011, 19:17)
---------------------------------------------

Quote (Ktara)
Я просто никогда не понимала зачем изучать Ворд в начальной школе

И я не понимаю - интерфейс перегружен, мотивации практически никакой - зачем писать на компьютере. Тем более что нет редактора подобного Ok-Writer

Quote (Ktara)
Все правильно изучаются графические редакторы. Но не пейнт

Поддерживаю. Есть Tux Paint - как раз он подходит, и не надо изобретать велосипед

Quote (Ktara)
Если не успеют написать ПО, то будет предложен список альтернативного из свободнораспростарняемого :)

Могу хоть сейчас предложить

Quote (mouse)
А вообще, программа меня несколько удивила (и стандарт тоже, не меньше). Очень много прикладного и мало логики, направл. на другие предметы, будет сложно интегрироваться.
Ktara Дата: Пн, 07.11.2011, 20:42 | Повідомлення № 36
Перспективна вчителька
Quote (gromko)
Могу хоть сейчас предложить

С удовольствием приму список. Можно на электронку. так как мне читать методику по новой программе для начальной школы. И пока списка нет (официально) то с удовольствием опробую программы, чтобы потом писать учебную программу :)
mouse Дата: Пн, 07.11.2011, 20:54 | Повідомлення № 37
Ветеран спілкування
Quote (gromko)
И я не понимаю - интерфейс перегружен, мотивации практически никакой - зачем писать на компьютере. Тем более что нет редактора подобного Ok-Writer

А звідки Ви взяли, що буде вивчатись Word? Хіба в програмі про це написано? Ні, не написано. Там є лише про текстовий редактор.
У кожного з нас є ПК вдома. Є діти. Ви хочете сказати, що ви ніколи не дозволяєте дітям за ними гратися???
Тут писав Пасіхов Ю.Я., про те, що освіта не повинна виконувати запити суспільства, а вона повинна формувати суспільство! Зовсім інший підхід.
Я вже працюю з дітками початкової школи з 2002 року. Вони завжди раді приходити на урок інформатики, старанно виконують і логічні задачі, і з ППЗ працюють. Все залежить від підходу.
Тому говорити, що воно зайве... наведу приклад, у Франції ще з 1997 року існує стандарт початкової освіти де є ІНФОРМАТИКА. Там все написано. А Україна шукає свій шлях... бідняга...

В мене більше питань до тих, хто складав наш стандарт початкової школи.
gromko Дата: Пн, 07.11.2011, 21:19 | Повідомлення № 38
Лінуксоїд
Нагороди: 33
s
Quote (Ktara)
С удовольствием приму список. Можно на электронку. так как мне читать методику по новой программе для начальной школы. И пока списка нет (официально) то с удовольствием опробую программы, чтобы потом писать учебную программу

Пакети програм для початкової школи
Gcompris
ChildsPlay
Omnitux

Графічний редактор
TuxPaint

Математика
TuxMath
MultiplicationStation
TuxMathScrabble

Клавіатурний тренажер
TuxTyping

Алгоритмізація та програмування
Little Wizzard
Scratch
КуМир

Офіс для дітей
OOO4Kids
Пилипчук_О_П Дата: Пн, 07.11.2011, 21:22 | Повідомлення № 39
Ветеран спілкування
Quote (Ktara)
С удовольствием приму список.

Quote (mouse)
А звідки Ви взяли, що буде вивчатись Word? Хіба в програмі про це написано? Ні, не написано. Там є лише про текстовий редактор.

Безплатний текстовий редактор для дітей існує!

http://wiki.ooo4kids.org/index.php/Main_Page/uk
mouse Дата: Пн, 07.11.2011, 21:24 | Повідомлення № 40
Ветеран спілкування
Ktara, не забувайте, що пан gromko лінуксоїд :) Так і перейдете на лінукс.

А за список дякую також.
Пилипчук_О_П Дата: Пн, 07.11.2011, 21:24 | Повідомлення № 41
Ветеран спілкування
Упс... Бачу gromko, випередив :)
mouse Дата: Вт, 08.11.2011, 22:25 | Повідомлення № 42
Ветеран спілкування
Продовження серіалу...

Частина 1
http://www.youtube.com/watch?v=5F3oybevLp0

Частина 2
http://www.youtube.com/watch?v=iyuNB2Hp3Ps

Частина 3
http://www.youtube.com/watch?v=eCerlRI5waw

Частина 4
http://www.youtube.com/watch?v=x9Il8YbnnlI

Частина 5
http://www.youtube.com/watch?v=mo3wxhL5090

Частина 6
http://www.youtube.com/watch?v=IRxtikY9tPI

Додано (08.11.2011, 21:25)
Частина 7
http://www.youtube.com/watch?v=mrY9bj4usL4

Частина 8
http://www.youtube.com/watch?v=Sli_P5v1ta8

Відредаговано: mouse - Вт, 08.11.2011, 01:28
bgd Дата: Вт, 08.11.2011, 23:37 | Повідомлення № 43
Досвідчений вчитель
Нагороди: 5
Рейтинг: 93
Quote (Ktara)
Ну я была на обсуждении новой программы (Аня Новак не даст соврать) - так вот там прозвучала "дельная" мысль - для учителей младших классов при прохождении очередных курсов переквалификации (в данном случае внеочередных) будет читаться еще один предмет - методика преподавания информатики в младшей школе. И они будут считаться подготовленными специалистами, так как считается что в Украине нет ВУЗов которые готовили бы учителей информатики начальной школы. Но при этом только в Киевской области есть 3 ВУза по данному профилю. А вот присутствующие (не последнию люди) довели к сведению что таких ВУЗов нет

Дійсно, у нас теж у Волинській області є такий Вуз де випускають вчителів інформатики в початкових класах. Це Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А.Ю.Кримського.

Додано (08.11.2011, 22:37)

Підтримую цю думку. Предмет мав би називатися "Логіка" і викладатися як розділ математики. Садити дітей на комп'ютерну голку в такому віці не бажано. Пейнтом, вордом, поняттям інформація та будовою компютера їх зацікавити не можливо. Тай знати їм цього ще не треба. В них зовсім інше уявлення про призначення компютера щодо своїх потреб. Я спробував сину у третьому класі розказати про будову компютера, він сказав, що йому це не цікаво і щоб я не заважав йому через Торрент скачувати Фіфа-2012. ВІн досі погано читає і не хоче вчити англійську мову, правда успішно займаєтьсчя шахами та футболом. В 5 років йому подобалося у Ворді конструювати малюнки з графічних примітивів і картинок з колекції, в 6 його цікавили шахові програми і ігрові програмки з комплекту "Сходинок" (це на мою думку найкраще, що є у всьому курсі), а зараз в 7,5 - Фіфа-2012. Більшість дітей як і багато дорослих (згадайте себе) доки не награються, корисного нічого робити не будуть. ТОму, загнавши їх у стандартне навчання, вони вважатимуть, що їх дурять і противитимуться. Шкода від компютера для очей, осанки і психіки дуже суттєва, цим нехтувати не можна, а обмежувати в часі роботу за компютером буде складно. Як будуть взаємодіяти вчителі молодших класів і вчителі інформатики стосовно доступу до компютерного класу і перебування в ньому? Вчителям інформатики тут дістануться конкретні каштани. Якщо на інформатику в молодшій школі буде затрачено 105 год (а це стільки скільки сьогодні в 9+10+11 класах, то виникає питання - чи це ефективне витрачання ресурсів? На мою думку - ні. А скільки годин на інформатику буде відведено в основній і старшій школі? Не виключено, що тут годин вчителі інформатики можуть не дорахуватися. Прошу мене переконати в протилежному, хто зможе.

Згоден з паном Глинським, це теж саме, що вивчати англійську мову з 1 класу. Ще добре не вивчили українську мову, а вже вчимо іноземну!!! Це абсурд. І результату немає. Згадайте себе ми вивчали іноземну мову у 5-11 класах а результати ліпші ніж тепер вивчають у 1(2)-11 класах!!!
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 09.11.2011, 02:19 | Повідомлення № 44
Ветеран спілкування
Quote (bgd)
Ще добре не вивчили українську мову, а вже вчимо іноземну!!! Це абсурд.

Є ще більший абсурд: українську в дитинстві ми починали вивчати, не знаючи жодної мови! B)
Якщо серйозно: я вчився непогано, англійську, як предмет, любив, але за час навчання у школі та інституті так нормально її й не вивчив. Якщо Ваш досвід більш позитивний - радий за Вас.

Вводячи інформатику чи англійську у початкових класах треба перш за все визначитися зі змістом та методикою. Навчити ж можна практично всьому.
bgd Дата: Ср, 09.11.2011, 02:52 | Повідомлення № 45
Досвідчений вчитель
Нагороди: 5
Рейтинг: 93
Quote (Пилипчук_О_П)
Є ще більший абсурд: українську в дитинстві ми починали вивчати, не знаючи жодної мови! Якщо серйозно: я вчився непогано, англійську, як предмет, любив, але за час навчання у школі та інституті так нормально її й не вивчив. Якщо Ваш досвід більш позитивний - радий за Вас.

Це не абсурд. Вивчаючи наприклад іноземну мову, ми повинні як мінімум добре орієнтуватися у своїй мові, тобто мати первинні знання з української мови!!! Тому як на мене доцільно іноземну мову вивчати з 5-го класу.
Інакше дивлячись на тих учнів, що зараз навчаються у школі, в них знання з іноземної мови не покращилися!! Звичайно це і проблема і методики і змісту навчання теж!!
Quote (Пилипчук_О_П)
Вводячи інформатику чи англійську у початкових класах треба перш за все визначитися зі змістом та методикою. Навчити ж можна практично всьому.

Я ж не кажу, що інформатику не потрібно вивчати у початкових класах! Просто, як на мене, з 2-го класу це зарано. Я б радив з 3(4) класу. І до того ж програма дійсно повинна більше бути ігровою-навчальною. Адже у 2-му класі просто друкувати, чи створювати папки занудно для дітей. І також повинен бути зв'язок з іншими предметами.
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.1 Методика викладання інформатики в молодшій школі (1-4 кл.) » Новий проект програми "Сходинки до інформатики" 2-4 класи (Розробка нової програми для інформатики в початковій школі)
Пошук:

© Форум інформатиків України, 2007-2023.