|
Вітаю Вас, Гість · RSS |
 |
Методика викладання інформатики в початковій школі
| |
lesya |
Дата: Ср, 03.10.2007, 15:21 | Повідомлення № 1 |
Новий користувач
| Шановні колеги! Я думаю викладання інформатики в початковій школі має свою специфіку! Маю певний досвід викладання, а також хотілось почути різні думки з цього приводу... Шановні форумчани!!!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
Відредаговано: WWW - Ср, 04.06.2008, 01:09 |
|
| |
Ковшун |
Дата: Ср, 03.10.2007, 15:26 | Повідомлення № 2 |
Досвідчений учасник
| Quote (lesya) ...Я думаю викладання інформатики в початковій школі має свою специфіку! Маю певний досвід викладання, а також хотілось почути різні думки з цього приводу... Звичайно, викладання інформатики в початковій школі має свою специфіку. Так, як Ви маєте певний досвід викладання в початковій школі, то поділіться ним, хоча б у загальних рисах. Так би мовити, для початку!
|
|
| |
lesya |
Дата: Чт, 04.10.2007, 14:23 | Повідомлення № 3 |
Новий користувач
| Працюю за програмою "Сходинки до інформатики" 2-6 клас...п'ятий рік, за цей час маю власні напрацювання: зошит для 2-3 класу, збірку логічних задач для уроків і т.п..... В свою чергу мене цікавить викладання інформатики в 5-6 класах. програми, програмне забезпечення і все що стосується методики викладання. Мій е-мейл lesya_g@list.ru . Пишіть...
|
|
| |
Ковшун |
Дата: Чт, 04.10.2007, 15:03 | Повідомлення № 4 |
Досвідчений учасник
| Quote (lesya) ...В свою чергу мене цікавить викладання інформатики в 5-6 класах. програми, програмне забезпечення і все що стосується методики викладання. Можна у 5-6 класах вивчати "Сходинки до інформатики". А можна вивчати курс "Інформатика. Вступ до програмування ЛОГО. 5 клас". (автор Пахомова Г.В.) Для вивчення інформатики за цим посібником треба його замовити у видавництві "Аспект". Разом з посібником треба замовити компакт-диск на якому є програмне забезпечення "ЛогоМиры 2". Адреса сайту "Аспект" http://www.aspekt-edu.kiev.ua
|
|
| | |
teacher |
Дата: Пн, 12.11.2007, 15:23 | Повідомлення № 6 |
Новий користувач
| Добрий день, шановні колеги! Я також працюю за програмою "Сходинки до інформатики". Але, що стосується уроку, я роблю більший акцент на різних формах навчання. Це і парна, групова робота. Починаючи з 2 класу, на мою думку, учні потребують обміну думок між однокласниками, вчителями. Я практикую інтерактивні форми навчання і вони мають хороший результат. Адже ми хочемо вивчити та виховати різнобічно розвинуту особистість, а це можливо лише в дружній співпраці вчителя та учнів. Також важливе місце на уроці інформатики в початковій школі повинна займати мотивація. Це те, без чого неможливий жоден урок. Адже, важливим є те, що дитина повинна усвідомити, осмислити для чого їй потрібно вчитися. Сучасний урок інформатики має передбачати комплекс різних форм, методів, прийомів роботи, і обов'язково містити окрім мотивації ще й рефлексію. Адже за Блумом оволодіння навичками високого рівня (аналіз, синтез, оцінювання-рефлексія)- це довготривалий, безперервний, тяжкий процес, який веде до самовдосканалення кожної людини. Але, на жаль, в початковій школі дуже мало часу приділяється на це. Я вважаю, це великою проблемою. Запрошую вас колеги, висловити ваші думки з цього приводу.
|
|
| |
mouse |
Дата: Ср, 21.11.2007, 23:13 | Повідомлення № 7 |
Ветеран спілкування
| А хто говорить, що треба читати лекції в початковій школі?? Те що Ви пишите треба робити і в старшій школі - вміння мислити ще нікому не завадило! До речі, ми з Вами схожі. Тільки я сплю, а Ви вже прокинулись. А щодо різних форма роботи - маю надію, що в газеті інформатика вийде стаття, як раз там про інтерактивні технології, рефлексію. Також маю урок за темою статьї. Будемо чекати (обіцяли після нового року). До речі, в кого є в ел.вар книжки Пометун - про інтерактивні технології на уроках???? Дуже потрібно. :'( :'( :'( :'(
|
|
| |
Стифа |
Дата: Вт, 29.01.2008, 11:47 | Повідомлення № 8 |
Я тут недавно...
| Викладання інформатики в нашій школі ведеться з першого класу. За основу також беру "Сходинки", але їх доцільно використовувати лише на перших заняттях, потім там іде, лише підтримка начальних предметів. А я намагаюсь навчити дітей саме бути з комп'ютером на "ти". Тому вивчаємо і текстові редактори, і створення презентацій. Учням, які зацікавились більше, пропоную створення невеличких фільмів в Windows Movie Maker. Учні старших класів створють навчальні програми для початкової школи, які я потім використовую на уроках. Я розумію, що це все не дуже відповідає запропонованій МОН програмі, але інакше не має сенсу вводити такий предмет, коли інформатика вивчається тільки як підтримка інших предметів. Комп'ютерною підтримкою на своїх уроках займаються вчителі-предметники, в мої обов'язки входе навчити дітей працювати з комп'ютером.
|
|
| |
NataliyG |
Дата: Пт, 09.05.2008, 11:43 | Повідомлення № 9 |
Активний учасник
| Все правильно інформатика повинна вводитися з першого класу. Сьогодні дитина в чотири роки може змінити фон робочого стола, а в Квейк поміняти зброю то чого не навчити її чогось корисного в шість. Додано (09.05.2008, 11:43) --------------------------------------------- Я пробувала заміняти інформатику в молодших класах. І хочу сказати, що задача виявилася важчою ніж я думала. Насправді з молодишими дітьми працювати важче ніж з старшими. Методика викладання повинна відрізнятися. І вчителю напевно тяжко переключитися з майже дорослих дітей на маленьких.
|
|
| |
Newbie |
Дата: Пт, 09.05.2008, 15:23 | Повідомлення № 10 |
Хелпер
| Quote (NataliyG) Насправді з молодишими дітьми працювати важче ніж з старшими мені видається, що там просто іншому вчити треба, і звісно інакше, ніж старших. учень 10 класу не стане репетувати, якщо йому хвилинку треба почекати поки програма вантажиться, а з малими не пройде - треба чимсь іншим зайняти але я не можу сказати, що з кимось складніше, з кимось простіше. просто треба пристосовуватись, і якщо раніше ніколи не працювали з малюками, то звісно до цього треба звикнути. от у нас зараз на літніх канікулах знову шкільний табір буде, з обов*язковою комп*ютерною компонентою: я щороку з малюками так "відриваюсь" за ті 2 тижні, що й відпустки не треба
|
|
| |
Шестопалов |
Дата: Пт, 09.05.2008, 15:31 | Повідомлення № 11 |
Видавець посібників
| Quote (NataliyG) Насправді з молодишими дітьми працювати важче ніж з старшими. "Прежде, чем бухнуть в колокола - посмотри в святцы" (Козьма Прутков). Див. "Навчання інформатики у структурі 12-річній загальної середньої освітиі" (Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах. №1, 2006): У початковій школі учні знайомляться з основними поняттями інформатики, здійснюють практичну діяльність на комп’ютері для підтримки вивчення основних предметів, розвивають пам’ять, просторову уяву, логічне мислення та творчі здібності за допомогою виконання вікових завдань на комп’ютері. Застосування комп’ютера має починатися з 2-го класу. У 1-му класі, як свідчать психологи та практичний досвід, ще зарано залучати комп’ютер до навчально-пізнавальної діяльності учнів. Принциповим моментом застосування комп’ютерів у початковій школі є те, що заняття повинен проводити певним чином підготовлений учитель початкових класів.
Відредаговано: Шестопалов - Пт, 09.05.2008, 15:36 |
|
| |
Ktara |
Дата: Сб, 10.05.2008, 00:24 | Повідомлення № 12 |
Перспективна вчителька
| Побывала в России. Привезла комплект учебников по информатике для 2-4 классов + рабочие тетради 2-7 класс. Неплохой подход. Понравился
|
|
| |
Шестопалов |
Дата: Сб, 10.05.2008, 09:21 | Повідомлення № 13 |
Видавець посібників
| Quote (Ktara) Привезла комплект учебников по информатике для 2-4 классов .... Неплохой подход. Уважаемая Татьяна! Прошу сообщить содержание этих учебников. У меня на выходе учебник "Інформатика в молодшій школі. 4 клас". Хочется сравнить. С уважением! Шестопалов, "Аспект"
|
|
| |
Ktara |
Дата: Сб, 10.05.2008, 09:51 | Повідомлення № 14 |
Перспективна вчителька
| 2-й класс: 1. Виды информации, человек и компьютер 2. Кодирование информации 3. Числовая информация и компьютер 4. Текст и компьютер. Расширь свой кругозор. Тексты для дополтительного чтения. Терминологический словарь 3-й класс 1. Знакомство с информатикой 2 .Действия с информацией. 3. Объект и его характеристика 4. Информационный объект и компьютер 4-й класс 1. Повторение 2. Понятие, сужение, умозаключение. 3. Модель и моделирование 4. Информационное управление. Дополнительное чтение. Терминологический словарь
|
|
| |
Шестопалов |
Дата: Сб, 10.05.2008, 11:27 | Повідомлення № 15 |
Видавець посібників
| Спасибо! Чем могу Вам отслужить? Сообщите на мой aspekt@sh.km.ua свой домашний адрес, я Вам вышлю книгу "Інформатика. 4 клас", как только она выйдет из печати в июне. С уважением! Шестопалов, "Аспект"
Відредаговано: Шестопалов - Сб, 10.05.2008, 11:30 |
|
| |
© Форум інформатиків України, 2007-2023.  |