Випадково в Інтернеті "наткнулась" на програму"Скарбниця знань". встановила вдома, сподобалась (великий плюс--вона безкоштовна, ось посилання http://vesna-books.com.ua/index.p....temid=4 ) Однак одразу застосовувати у навчанні я не почала--хотіла спочатку розібратися у програмі--це далеко не "Сходинки", там є завдання, які і мої старшокласники ледь роблять (на переливання води, порахувати фігури, розмістити тварин у клітці тощо). Але в лютому в книгарні натрапила на робочі зошити до цієї програми. Зошит для другого класу просто чудовий, купа завдань на розвиток логіки, уяви, абстрактного мислення! Щоправда, розрахований він на 32-34 години в рік, а у мене--17 годин(раз на 2 тижні). Оскільки подібних робочих зошитів по Сходинкам я не знайшла, а підручників для початкових класів у школі "і подавно" немає, тому планую на наступний рік працювати по цим зошитам (ще спитаю в адміністрації, але думаю, проблем не буде: є гриф "Рекомендовано МОНУ") Прошу у цій гілці висловлювати свої думки, побажання, поради. До речі, є ще посібник "Плани-конспекти уроків, 2-4 клас" з цієї програми "Шукачі скарбів".
Задача для 4 (!) класу Примітка: ця задача так в голову запала -- 2й тиждень над нею думаю -- що вирішила "спитати у народу"))
В робочому зошиті для 4 класу (здається, на с.40) є таке домашнє завдання:
Знайдіть трицифрове число, про яке відомо, що, якщо від нього відняти це ж число, тільки записане в зворотному порядку, то знову отримаємо ті ж цифри, але знову у іншому порядку. Всі цифри різні.
Питання не в тому, яка відповідь (у збірнику уроків за цією програмою вона є), а в тому, ЯК її РОЗВ’ЯЗУВАТИ, причому пояснити розв’язок для десятирічних дітей! Можливо, мій мозок вже так забитий ознаками подільності, "іксами" та "ігреками", що я не бачу очевидних речей??
якби це був клас 7мий мінімум, то ідея така: число записуємо як 100х+10у+z. Тоді від нього відніматимемо 100z+10y+x: 100х+10у+z-(100z+10y+x)=…=99*(х-z). А далі можна методом «підстановки» якось пробувати. Ще я знайшла закономірність, що ( z-х) має дорівнювати у, при цьому «через» 9 (наприклад, 2-7=5), якщо ви мене зрозуміли… все. Ідей більше нема…
П.С. це завдання я дітям не давала розв’язувати, бо одразу побачила, що «щось тут не те». Але мене спитав один учень – тому мушу вже розібратися досконально.. та й самій цікаво стало..
П.П.С. Уточню, що мова йде про програму «Шукачі скарбів», відповідно і робочий зошит. Тема «Розв’язування логічних задач».
ой... дійсно помилочка, точніше "описочка": 954-459=495. в мене цифри переплуталсь, там же сказано, що число "навпаки"..
Додано (11.04.2011, 15:05) --------------------------------------------- Вирішила перевірити, чи є ще один розв’язок... як виявилось, немає:
var n,i,a,b,c,n2:integer;a1,b1,c1,n1:string; begin writeln; for i:=102 to 987 do begin a:=i div 100; b:=(i-a*100)div 10; c:=i-a*100-b*10; n2:=c*100+b*10+a; n:=i-n2; str(a,a1); str(b,b1); str(c,c1); str(n,n1); if (pos(a1,n1)+pos(b1,n1)+pos(c1,n1)=6) and(pos(a1,n1)<>0) and(pos(b1,n1)<>0) and(pos(c1,n1)<>0) then writeln(i,'-',n2,'=',n); end end.