В академічному рівні в 10 класі інформатика вивчається з розрахунку 1 год. на тиждень. Є відповідна міністерська програма. Ця тема створена для тих, кому додають ще 1 годину з варіативної складової і таким чином в 10 класі маємо 2 год/тиждень (68 год в рік).
До цього часу я працював дещо по іншій схемі, але цього року такий варіант не проходить.
Чи правильно буде якщо: в 1 семестрі вичитати 34 годинну програму, в другому - курс за вибором? Якщо такий варіант прийнятний, то цікавлять нюанси: як заповнити журнал? Припускаю, що І семестр ведеться одна сторінка, в другому - заводиться окрема для курсу за вибором. Як бути з оцінюванням за І семестр, ІІ семестр та річною оцінкою? Прохання роз’яснити всі нюанси роботи в такому режимі.
Мне методист сказала так: нужно расширять темы которые есть в стандарте, (если на тему 12 часов то я должен расширить с сделать 15 - более подробно как-бы осветить материал), в прошлом году мне тоже вот так вот дали часы я делал как вы пишите 34 + курс за выбором, насчет журнал, даеж не знаю что посоветовать у меня болел завуч, спросить было не у кого, поэтому просто продолжил заполнять после 34 и все (слава Богу никто не проверил), но думаю я ничего криминального не сделал. Но меня тоже интересует этот вопрос - в этом году так же 2 часа в неделю дали.
2 предыдущих года я тоже "расширил" программу, на ворд выделил 12 часов вместо 8, темы по интернету расширил и т.д. + курс за выбором "Excel в профільному навчанні" добавил. Вышло 68 часов, так и читал и в журнал писал как один предмет. Но вот приемлемо ли это?
Шановні колеги, я був на обласному засіданні голів методоб'єднання, там було чітко сказано , що потрібно розширювати за рахунок спецкурсів Excel в профільному навчанні та Інтернету. Так що ми всі робимо правильно
Хочеться в це вірити. Аргументи: основна програма та програми курсів за вибором рекомендовані МОН. Ми не "ліпимо" незатверджені авторські програми, а складаємо календарне планування відповідно до рекомендованих МОНУ програм.
2 предыдущих года я тоже "расширил" программу, на ворд выделил 12 часов вместо 8, темы по интернету расширил и т.д. + курс за выбором "Excel в профільному навчанні" добавил. Вышло 68 часов, так и читал и в журнал писал как один предмет. Но вот приемлемо ли это?
Відповідь на це запитання в пояснювальній записці до "Навчальної програми з інформатики для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Академічний рівень.":
Кількість навчального часу, що відводиться на вивчення тієї чи іншої теми, може бути збільшена за рахунок варіативної складової навчального плану залежно від особливостей того чи іншого напряму й профілю навчання. Розширення тем курсу може здійснюватися через вивчення матеріалу цих тем за програмами курсів за вибором, перелік деяких з яких наведено в додатку 1. Реалізація завдань профільного навчання під час вивчення інших тем курсу може здійснюватися як шляхом їх розширення, так і за рахунок добору профільно-орієнтованих навчальних завдань. Вивчення деяких тем курсу може бути поглиблено і в тому випадку, коли учні почали вивчення інформатики до 9 класу і деякі теми курсу вже успішно опанували. У цьому випадку поглиблене вивчення окремих тем також здійснюється за програмами курсів за вибором, перелік деяких з яких наведено в додатку 1. Використовуючи вказані програми курсів за вибором, вивчення окремих тем можна поглиблювати і в тому випадку, коли в 10 класах згаданих вище профілів на вивчення інформатики відводиться більше 1 або в 11 класах більше 2 годин на тиждень.
Додаток 1.
№ Назва курсу Теми, які курс розширює 1 Основи Інтернету 4 2 Основи створення комп’ютерних презентацій 1, 7 3 Основи візуального програмування 6 4 Microsoft Excel у профільному навчанні 3 5 Основи веб-дизайну 11 6 Основи комп’ютерної графіки 10 7 Бази даних 9 8 Інформаційний працівник 12
Виходячи з вищезазначеного, Ви можете доповнювати (розширювати) 1-годинну програму за рахунок наступних курсів за вибором: "Основм створення комп'ютерних презентацій", "Основи Інтернету" та "MS Excel у профільному навчанні". Саме цим я і скористалася при написанні календарного плану. В прикріпленні - архів, що містить саму програму та 2 моїх календарних плани (1 год. на тиждень та 2 год. на тиждень).
volevikt, дякую. Ми повернулись до обговорення, яке почалося 2 роки назад. Але власне я цю тему створив тому, що засумнівався у правильності своїх дій. Тепер не сумніваюсь. Я чомусь подумав, що потрібно обов’язково для курсів за вибором заводити окрему стор. в журналі.
volevikt, Ковальчук_Олександр, спасибі велике!!! не знаю чи у когось так є, але у нас дали 3 години інформатики - академічний рівень, тож із ваших планувань буду розтягувати ще на одну годину)
В листі монмолодьспорту від 23.05.2012 № 1/9-399 "Про навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів та структуру 2012/2013 навчального року"написано:
Години варіативної складової Типових навчальних планів передбачаються на: 1) збільшення годин на вивчення окремих предметів інваріантної складової; 2) упровадження курсів за вибором; 3) факультативи, індивідуальні та групові заняття. Якщо години варіативної складової відводяться на збільшення годин на вивчення окремих предметів інваріантної складової, то ... Зазначені години заносяться до класного журналу на сторінку відповідного предмета інваріантної складової. Слід зазначити, що розробляючи календарне планування в такому випадку вчитель самостійно вирішує питання щодо збільшення кількості годин на вивчення тих чи інших тем в порівнянні з передбаченими навчальною програмою.
Я так розумію, що хочете - "розширюйте" програму, а хочте - впроваджуйте курси за вибором.
Мне методист сказала так: нужно расширять темы которые есть в стандарте....просто продолжил заполнять после 34 и все (слава Богу никто не проверил), но думаю я ничего криминального не сделал.
Quote (Ковальчук_Олександр)
Но вот приемлемо ли это?
Quote (Ковальчук_Олександр)
подумав, що потрібно обов’язково для курсів за вибором заводити окрему стор. в журналі.
Quote (igor_)
вчитель самостійно вирішує питання щодо збільшення кількості годин.....хочете - "розширюйте" програму, а хочте - впроваджуйте курси за вибором.
Принцип "борщ окремо, а мухи окремо" ніхто не скасовував. Те, що пишеться в журналі перш за все має цікавити бухгалтерію. Задекларований на початку року час вчитель має відпрацювати. Дали дві години - має бути записано дві години. Повірте, що теми уроків, способи "заповнення" часу і т.п. бухгалтерію не цікавлять. А щоб уникнути нестиковок з методистом - саме зі звертання до нього розпочніть роботу над проблемою. Отримавши розпливчасту відповідь, робіть те, що вважаєте за потрібне, керуючись здоровим глуздом.
The methodologist advised me in the following manner: it is necessary to expand the topics that are in the standard (if the topic is 12 hours, then I should expand it to make 15 - in more detail, so as to illuminate the material). Last year, I was also given the same hours, and I did as you write 34 + the course of your choice. However, as for the journal, I don't even know what to advise; the head teacher was ill, so there was no one to ask. Therefore, I just continued However, this issue also interests me because they provided 2 hours every week this year. https://bestweedandfeed.com/best-commercial-weed-eater/